Svet-Stranek.cz
Průvodce, pohádky, fotky, informace, recepty, kontakty...
Pohádkové putování po Slovinsku

Pohádková kuchařka/Průvodce slovinskou kuchyní:Průvodce, pohádky, fotky, informace, recepty, kontakty...

Pohádková kuchařka/Průvodce slovinskou kuchyní

Pohádková kuchařka nyní zdarma jako bonus k průvodci Pohádkové Slovinsko na nových stránkách http://alenavorlickova.cz/pohadkove-slovinsko/
Pohádková kuchařka/Průvodce slovinskou kuchyní s recepty, fotografiemi, pohádkami a ilustracemi Magdy Štajnerové
http://www.turistika.cz/foto-video/pruvodce-slovin skou-kuchyni.html


Byl by hřích navštívit Slovinsko a neochutnat vynikající domácí kuchyni.

V obchodech můžete zakoupit vynikající sýry, vína a sušenou šunku pršut, na tržnicích lahodné ovoce a chutnou zeleninu. Prakticky po celém Slovinsku se vyrábí vynikající vína, např. jedinečná bílá vína z Vipavské doliny zelen, klarnica a pinela.

Na svých túrách se můžete posilnit polévkou jota nebo obara, v cukrárnách můžete relaxovat u kávy, u které nesmí chybět gibanica nebo potica, u moře ochutnáme ryby a mořské plody.

Na tyto stránky budeme postupně přidávat recepty na typická slovinská jídla.

Vánoční medovníky
Babiččiny medovníky (medenjake)

3 vejce
130 g cukru
125 g medu
125 g margarínu
skořice
citrónová kůra
500 g mouky
½ lžičky jedlé sody
bílek
ořechy

Žloutky umícháme s 65 g cukru. Přidáme med, margarín, skořici a citrónovou kůru, potom ještě mouku a sodu.
Bílky ušleháme do sněhu, postupně přidáváme 65 g cukru. Vmícháme lehce do těsta.
Z těsta vytvoříme kuličky, které zmáčkneme na placku. Pomažeme bílkem a doprostřed vložíme půl ořechu. Pečeme 15 minut.



Štruklji (vařené a zapékané záviny)

200 g mouky, 600g měkkého tvarohu, 125 g másla, 3 vejce, 5 dl smetany, 1 lžička soli, 1 lžíce oleje

Z mouky, 1 vejce, necelé lžíce oleje a trošky osolené vody vypracujeme tužší těsto, které potřeme olejem a necháme 15 minut odpočinout.
Tvaroh hladce rozmícháme s vejci, solí a 50 g rozpuštěného másla.
Těsto rozválíme na pomoučeném vále a potřeme tvarohovou nápní. Postříkáme rozpuštěným máslem a opatrně zavineme.
Okrajem talíře závin rozkrájíme na 12 dílů, vložíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 10 minut.
Pekáč vymažeme a naskládáme do něj uvařené záviny, postříkáme máslem, zalijeme smetanou a dáme zapéct do předehřáté trouby. Pečeme 20-30 minut při 220oC.


Jota (lahodná polévka z fazolí a kysaného zelí)

500 g kysaného zelí, 300 g fazolí, 300 g brambor, 1 cibule, 300 g uzeného, 100 g slaniny, 2 lžíce oleje, 30 g mouky, 1 lžíce rajského protlaku, sůl, černý pepř, petrželka, 2 stroužky česneku, 1 bobkový list.

Fazole namočené přes noc ve stejné vodě uvaříme. Zelí přecedíme do hrnce a přidáme uzené, bobkový list a pepř. Přilijeme studenou vodu a přiklopené vaříme asi 45 minut. Oloupané a nakrájené brambory vaříme asi 15 minut. Fazole se zelím vlijeme do většího hrnce i s vodou, přidáme cezené brambory. Přidáme rajský protlak, osolíme, přikryjeme a vaříme 10 minut.
Mezitím připravíme zásmažku. V pánvi ohřejeme olej, na kterém osmažíme cibulku. Přidáme slaninu na kostičky a česnek. Pomoučíme, osmahneme, zalijeme vodou z fazolí. Přidáme do joty a vaříme ještě 5 minut. Servírujeme s kysanou smetanou.


Omáčka z cukety (lehké rychlé letní jídlo)

1 cibuli nasekáme nadrobno, 2 stroužky česneku nakrájíme na tenké plátky, 1/2 kg cuket oloupeme a nakrájíme na proužky.
4 lžíce oleje rozehřejeme na pánvi a vše asi 3 minuty smažíme. Pak vložíme 4 lžíce nasekaných bylinek (petrželka, tymián, bazalka, pažitka) a dusíme 1 minutu. Nakonec vmícháme 125 ml sladké smetany se solí a pepřem. Rozkrájíme na kostky 1 oloupané rajče, dáme do omáčky a rychle ohřejeme.
Podáváme s těstovinami.

Frtala (vaječná omeleta)
2 vejce, sůl, olej, klobása, sýr, bylinky (meduňka, bazalka, fenykl)

V hrnku rozkvedláme vajíčka, osolíme a přidáme ostatní přísady - rozkrájené klobásky, nastrouhaný sýr, nasekané bylinky. Směs vlijeme na rozpálený olej a usmažíme.

Kroštule
vynikající sladké smažené kousky z Istrie

2 žloutky, 1 celé vejce, 2 lžíce cukru, špetka soli, vanilkový cukr, rum, 1 dcl sladké smetany, asi 30 dkg mouky, olej na smažení, cukr moučka na obalení

Žloutky, vejce, cukr, sůl, vanilkový cukr ušleháme, pak přidáme rum podle chuti a sladkou smetanu. Postupně přidáváme mouku, až je těsto tuhé jako na těstoviny. Hněteme, těsto je hotové, až se dělají vzduchové bubliny. Necháme odpočinout půl až tři čtvrtě hodiny. Rozválíme a rozkrájíme na menší kousky. Osmažíme na oleji (těsto se bude nafukovat) a obalíme v moučkovém cukru (není nutné, těsto je sladké dost).



Připravujeme Průvodce slovinskou kuchyní ve spolupráci s TIC Vipava
návštěvníků stránky
celkem108 565
tento týden125
dnes43